Het was een bewogen week…

Afgelopen vrijdag de inauguratie van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten. Afgelopen vrijdag was tevens de slotdag van het 3-daagse Davos congres met zo’n 3.000 deelnemers. Afgelopen zaterdag een congres in Koblenz van rechts-populistisch Europa. Om enkele in het oog springende dingen van de afgelopen week te noemen.

Inauguratie Donald Trump

Even terug naar de Amerikaanse verkiezingen. Tegen de verwachting van de allermeeste voorspellingen in wint Donald Trump als outsider de presidentsverkiezingen. Op basis van het Amerikaanse systeem met kiesmannen krijgt Trump een kleine meerderheid en wint de verkiezingen. Op basis van het totaal aantal uitgebrachte stemmen zou Clinton met een kleine meerderheid hebben gewonnen. Ruim 60 miljoen kiezers hebben voor Trump gestemd, en ook ruim 60 miljoen kiezers hebben tegen hem gestemd. De zeer kleine verschillen geven al duidelijk aan hoe verdeeld de Verenigde Staten als land is.

Wordt 20 januari 2017 echt een historische datum?

Als het aan Trump zelf ligt wordt de 20e januari 2017 een historische datum. Om dat te onderstrepen heeft hij als een van de eerste regeringsdaden een voorstel gedaan om deze dag officieel tot “Nationale dag van het patriottisme” te benoemen. “Amerika op de eerste plaats, wij gaan samen Amerika weer groot maken…”

Ook buiten de Verenigde Staten wordt met gemengde gevoelens naar de benoeming van Trump gekeken. De opstelling van Trump ten opzichte van Rusland, de EU, de NAVO, het Midden-Oosten kan grote veranderingen teweegbrengen. Veel Europese leiders beoordelen de eerste speech van Trump als president van de Verenigde Staten als schokkend. Uit andere delen van de wereld komen juist zeer positieve reacties.

Het jaarlijkse Davos congres

20 januari 2017 was ook de laatste dag van het jaarlijkse 3-daagse Davos congres, waar zo’n 3.000 vooraanstaande personen o.a. uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap bij elkaar komen. Van Bill Gates (oprichter Microsoft) en Sergei Brin (oprichter Google) tot Jens Stoltenberg (NAVO) en Soros (de bekende miljardair). Van de Chinese president Xi Jinpang, Theresa May (premier Engeland) tot onze premier Mark Rutte. De Nederlandse delegatie is fors te noemen: premier Rutte, minister Dijsselbloem (Financiën), minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), minister Hennis (Defensie) en minister Schippers (VWS) geven allemaal acte de présence. Een van de onderwerpen op de agenda is de zorg over het opkomend populisme.

Opkomst rechts-populisme en de aanstaande verkiezingen in Europa

Afgelopen zaterdag was in Koblenz een congres waar rechts-populistisch Europa zich verzamelt. Aanwezigen: o.a. Geert Wilders, Marine le Pen van het Front National, Frauke Petry van AfD Duitsland, Matteo Salvini van de Lega Nord in Italië. Ook zij verwachten een historisch jaar 2017, mede in verband met de dit jaar te houden verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

De Nederlandse 2e kamer verkiezingen zijn 15 maart a.s. Ik denk dat niet eerder zoveel partijen op voorhand andere partijen hebben uitgesloten om samen een coalitie mee te willen vormen. Het laat zich raden hoe problematisch dan na de verkiezingen het vormen van een coalitie kan verlopen.

Dit doet mij heel veel

Als ik nadenk over de tijd waarin wij leven dan doet dit mij heel veel. Ik ben geen politiek commentator, dat kunnen anderen veel beter dan ik. Maar het is voor mij niet moeilijk om te beseffen hoeveel onzekerheid en bezorgdheid op mensen afkomt in ons verhoudingsgewijs kleine en rustige landje en vaak in nog veel grotere en heftiger mate daarbuiten.

Wie heeft wel de wijsheid in pacht om in al die situaties te weten wat de vrede en het welzijn van de mensen dient? De apostel Paulus schreef zo’n tweeduizend jaar geleden een brief aan een jonge christen die in bezet gebied leefde. Hij had daarbij een heel duidelijke christelijke raad. Hij begreep heel goed hoe belangrijk koningen en hooggeplaatste mensen waren, die moesten immers het voortouw nemen in allerlei moeilijke besluiten. En in die setting roept hij de jonge Timotheüs  op om te bidden voor alle mensen, en dan noemt hij speciaal het gebed voor koningen en hooggeplaatsten. Die brief aan Timotheüs staat in de Bijbel en is daarmee een brief aan alle christenen geworden. De opdracht die Paulus daarin geeft wil ik ook in onze tijd persoonlijk graag ter harte nemen en ik hoop velen met mij.